Gezondheid tips: fundament van welzijn

Iedereen weet dat evenwichtige voeding, lichaamsbeweging en voldoende rust de sleutel zijn tot een goede gezondheid. Maar op de universiteit kan dat een onmogelijke opgave lijken. Vaak weegt de aantrekkingskracht van zoetigheid, fastfood, cafeïne en alcohol zwaarder dan de gezonde opties wanneer je in het gezelschap bent van vrienden of onder stress staat van je studie. Hier zijn enkele tips om gezond te blijven ondanks je levensstijl op de universiteit.

Voeding Eet een verscheidenheid aan voedingsstoffen

Eet een verscheidenheid aan voedingsstoffenrijk voedsel. Je lichaam heeft eigenlijk meer dan 40 verschillende voedingsstoffen nodig voor een goede gezondheid, en er is niet één enkele bron voor. Je dagelijkse voedselkeuze moet een balans bevatten van goede koolhydraten, eiwitten, fruit, groenten en zuivelproducten.

Eet gematigde porties. Als je de porties gematigd en redelijk houdt, is het gemakkelijker om te eten wat je wilt, en een gezond en evenwichtig dieet te handhaven. Wat is een gematigde portie? Een middelgroot stuk fruit is één portie. Een kop pasta staat gelijk aan 2 porties en een pint ijs bevat 4 porties.

SLA GEEN MAALTIJDEN OVER. Maaltijden overslaan kan leiden tot een uit de hand gelopen honger en resulteert vaak in te veel eten. Tussendoortjes kunnen helpen als je weinig tijd hebt. Zorg ervoor dat je tenminste twee uitgebalanceerde maaltijden neemt.

Schrap bepaalde voedingsmiddelen NIET. Omdat ons lichaam gevarieerde voeding nodig heeft, is het een slecht idee om alle zout, vet en suiker uit ons dieet te schrappen, tenzij een arts je dat opdraagt. Door gezondere opties te kiezen, zoals magere of magere zuivel, kun je een evenwichtige voeding handhaven.

Voedingsmiddelen zijn niet goed of slecht. Het gaat allemaal om portiecontrole!

Drink water! Blijf weg van cola en andere suikerhoudende frisdranken, die wel 17 theelepels suiker per 20oz drankje kunnen bevatten! Suiker is een bron van lege calorieën die belangrijke vitaminen en mineralen in je lichaam kunnen opgebruiken. Water helpt niet alleen bij het hydrateren, maar ook bij de bloedcirculatie, het verwijderen van gifstoffen uit ons lichaam en het regelen van onze lichaamstemperatuur.

Vermijd te veel cafeïne. Cafeïne is een licht verslavende drug die je vermogen om te slapen en je te concentreren kan beïnvloeden, terwijl het ook invloed heeft op lichaamsfuncties als spierfunctie en het reinigen van afvalstoffen.
Fitness en stressbeheersing

Wees actief

Gebruik de trap in plaats van de lift.
Zorg voor minstens 30 minuten activiteit per dag. Als het idee van urenlang zweten in de sportschool je niet aanstaat, ga dan naar buiten voor een potje ultimate frisbee. Of probeer te gaan wandelen of hardlopen. Het belangrijkste is dat je in beweging komt!

Ontspan

Houd jezelf georganiseerd om onnodige en te voorkomen stress te elimineren.
Zet de tv uit en luister naar muziek.
Maak elke dag tijd, al is het maar 15 minuten, voor ontspanning en bezinning.
Zorg voor voldoende slaap.
Gun jezelf ’s avonds voor het slapen gaan minstens 30 minuten rustige ontspannende activiteit, bijvoorbeeld lezen.
Weersta de verleiding om slaappillen te gebruiken, wanneer je onder stress staat van het schrijven van werkstukken, studeren, enz.
Slaap is geen tijdverspilling! Het is net zo belangrijk en noodzakelijk als voeding en lichaamsbeweging.

Sociale gezondheid

Doe mee en ontmoet mensen in een positieve omgeving. Vaak kan de aanpassing aan de universiteit moeilijk zijn, vooral als studenten het steunsysteem verlaten dat ze een leven lang hebben gekend. Of het nu gaat om deelname aan een sportteam of aan Rhodes Student Government, aansluiting bij een religieuze organisatie, vrijwilligerswerk in de gaarkeuken, of hulp in een andere vorm, anderen helpen helpt ons. Het belangrijkste om te onthouden is om iets te vinden waarin je geïnteresseerd bent en er plezier in te hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven